
September 15, 2004

<name>
<company>
<address>

Formal Ruling 04-08

Dear <name>:

You have requested rulings as to the applicability of the Vermont sales tax under 32

V.S.A. §9771(4) to refundable deposits received by <company>, (the “Club”) from new

members.  The Club specifically requests the following rulings:

A. The receipt of a refundable deposit by the Club does not constitute a
transaction that is subject to the Vermont sales tax.

B.  Alternatively, if the receipt of refundable deposit by the Club is determined to
constitute a transaction that is subject to the Vermont sales tax, the “sales price”
for purposes of calculating the sales tax may be based on the amount by which the
refundable deposit exceeds the present value of the Club’s obligation to return the
refundable deposit, as determined by using (i) the applicable federal rate for the
month in which the refundable deposit is received and (ii) the average period of
time that the Club anticipates refundable deposits will be held.

The following rulings rely upon the facts as presented in your written request dated June

21, 2004 that are summarized, in pertinent part, as follows:
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FACTS

The Club will be the owner and operator of a four-season resort club featuring an

[athletic and other facilities].  The Club is offering a limited number of membership

interests, of different classes, to interested persons.  Each class of membership entitles its

holder to certain rights and privileges specific to that membership interest.  Membership

in the Club does not provide a member with an equity or other property interest in the

Club.  A member only acquires a revocable license to use the Club facilities in

accordance with the terms and conditions of the Membership Plan.  All members,

regardless of class, will be required to pay monthly membership dues that will be phased

in as the facilities are completed.  All members are also required to pay a refundable,

non-interest bearing deposit (the “Refundable Deposit”).  Deposits are entirely refundable

to a continuing member after thirty years, and refundable in whole or in part, depending

upon member class, to a resigned member with the balance refundable upon the

member’s thirtieth anniversary.  Each Member’s right to the return of the Refundable

Deposit is subject to the Club’s right of setoff for any dues, fees or other charges that a

member owes to the Club.  The amount of the Refundable Deposit, each member’s right

to a refund, and the number of membership interests to be offered, varies slightly with

each membership class.  
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DISCUSSION and RULING

A. Applicability of Vermont Sales Tax to Refundable Deposit

32 V.S.A. § 9771(4) imposes a six-percent sales tax “upon receipts from…[a]musement

charges.”  An “amusement charge” is defined, in pertinent part, as;

…the admission charge (including any subsidiary, service or cover charge) to, and
any charge for the use of any place of recreation or amusement including athletic
events and facilities, exhibitions, dramatic and musical performances, motion
picture theatres, golf courses and ski areas….  32 V.S.A. § 9701(10).

32 V.S.A. § 9701(11) defines “place of amusement” as “…any place where any facilities

for entertainment, recreation, amusement or sports are provided.”  

The factual description of the Club’s membership benefits as featuring access to an 18-

hole golf course, spa/fitness center, alpine ski club, restaurant and year-round swimming

facility, falls squarely within the definition of a “place of amusement.”  It is well

established that “amusement charges” include charges for membership in clubs, such as

the Club at issue, where the purpose of membership is access to a recreation facility.  See

Brattleboro Tennis Club, Inc. v. Dept. of Taxes, 166 Vt. 604, 609 (1997).  It has also

been established that the term “amusement charges” includes both periodic charges and

initiation charges.  Mountain Cable Co. v. Dept. of Taxes, 168 Vt. 454 (1998).  The

remaining determinative question, therefore, is whether or not the Refundable Deposits at

issue constitute taxable “receipts” from an amusement charge?  

The term “receipt” is defined as follows:

Receipt: means the amount of the sales price of any property and the charge for
any amusement taxable under this chapter valued in money, whether received as



4

money or otherwise, without any deduction for expenses or early payment
discount; but excluding any amount for which credit is allowed by the vendor to
the purchaser; and excluding any allowance, including core charges, made for a
trade-in of like-kind property; and excluding any allowance in cash or by credit
made upon the return of merchandise pursuant to warranty or the price of property
returned by customers when the full price thereof is refunded either in cash or by
credit. 32 V.S.A. § 9701(4) (emphasis added).

The plain language in the definition of “receipts” contemplates circumstances in which

the “sales price” ( or consideration) paid for products or services and upon which tax

shall be levied, may or may not take the form of “money.” Id.  For practicality purposes

in levying tax on such receipts, “sales price” is nevertheless required to be “valued in

money” and must exclude cash or credit allowances to the purchaser. Id.  Under the facts

as described in the present case, the Club requires payment of a non-interest bearing

Refundable Deposit as a condition precedent to a prospective member being granted a

revocable license to use the Club facilities.  The “value” of such a Refundable Deposit,

thus, constitutes a “receipt” subject to sales tax. 32 V.S.A. § 9701(4). 

It is commonly understood that the right to the interest-free use of money (thirty-years in

the present case with Refundable Deposits ranging from $5,000 to $55,000) has

significant value.  The Club clearly contemplates receiving this value as partial payment

in consideration of the benefits to be provided to its members.  Accordingly, the

Department disagrees with the Club’s assertion that the Department lacks authority to

impute an “amusement charge” relative to the Refundable Deposits at issue.  In

effectuating the statutory sales tax levy on receipts “…whether received as money or

otherwise,” it is incumbent upon the Department to ensure that taxpayers appropriately

identify “sales price…valued in money” for purposes of accurately determining sales tax
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liability. 32 V.S.A. § 9701(4) (emphasis added).  In assigning monetary value for

purposes of calculating sales or use tax in barter transactions, for example, the

Department of Taxes relies upon the fair market value of what is received in order to

identify the monetary base upon which tax must be calculated and remitted.  See

Generally Technical Bulletin  TB-27.  Similarly, transactions involving non-interest

bearing, refundable membership deposits to places of amusement are subject to Vermont

sales tax based upon the monetary value of the consideration paid (in the present case, the

value of the interest-free use of money over thirty-years or some portion thereof).  In such

cases, the Department applies a reasonableness standard in examining valuation

methodologies employed by taxpayers.

B. Net Present Value Method of Calculating Tax Base for Refundable Deposits

As the Department has ruled that the receipt of Refundable Deposits by the Club

constitute transactions subject to the Vermont sales tax, the Club seeks a ruling

permitting it to calculate and collect sales tax at the time the Refundable Deposit is made

based upon the Deposit’s “net present value.”  For this purpose, the net present value of

the Refundable Deposit would be the amount by which such Deposit exceeds the present

value of the Club’s obligation to make the refund.  The Club asks that the present value

of the Club’s refund obligation be determined using the applicable federal rate for the

month in which the Refundable Deposit is received and the period such amount is

reasonably expected to remain on deposit.  See generally, I.R.C. §1274(d). The Club

demonstrates the mechanics of the proposed methodology with the following example:

The present value of a $50,000 Refundable Deposit would be $37,311 assuming
an applicable federal interest rate of 5 percent and a 6-year membership period. 
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Accordingly, the net present value of the Refundable Deposit would be $12,689
($50,000 - $37,311).  Under the net present value approach, Vermont sales tax
would be imposed and collected on that amount which would give rise to a $761
sales tax liability (6 percent of $12,689).

In support of its position, the Club notes that the net present value approach is recognized

by the Securities and Exchange Commission as an acceptable method for reporting

earnings in connection with refundable membership fees or deposits.  Citing  SEC Staff

Accounting Bulletin, No. 101  Revenue Recognition in Financial Statements (Dec. 3,

1999).  The Club notes that SAB 101 allows the ratable inclusion of refundable

membership deposits, net of the present value of the refund obligation, over the

anticipated term of the membership if a reliable estimate of the expected refund can be

made.  As the Club currently has no history by which to determine the typical life of a

membership for purposes of estimating expected refunds due its members, the Club

proposes employing the average expected life of memberships as determined by one of

the largest existing owners of private clubs as the most reliable indicator of the typical

period of membership (currently six years for golf and resort memberships and five years

for business and sports club memberships).  The Department will rely upon the factual

representations contained in this paragraph as well as those expressed elsewhere in this

ruling in rendering its determination.

The Department acknowledges the potentially unwieldy compliance burden the Club

would endure if required to calculate interest accruing on each member’s Refundable

Deposit throughout the period such Deposits remain outstanding in order to accurately

collect and remit tax on a periodic basis.  It is, therefore, the determination of the
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Department that the Club’s use of the proposed “net present value” approach employing

(i) the applicable federal rate of interest for the month in which Refundable Deposits are

received and (ii) six years as the anticipated term of a membership (until such time as the

Club’s own experience suggests a more accurate period of time) is a reasonable and

acceptable means by which the Club may calculate, collect and remit sales tax on the

Refundable Deposits at the time of sale.  

This ruling is issued solely to the Club and is limited to the facts presented as affected by

current statutes and regulations.  Other taxpayers may refer to this ruling to determine the

Department’s general approach, however, the Department will not be bound by this

ruling in the case of any other taxpayer or in the case of any change in the relevant

statutes or regulations.   3 V.S.A. §808 provides that this ruling will have the same status

as an agency decision or order in a contested case.  You have the right to appeal this

ruling within thirty (30) days.

Sincerely,

Michael J. Wasser
Policy Analyst

Approved this  ______ day of  _____________ , 2004

__________________________
Tom Pelham
Commissioner of Taxes
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